Historia

Den Australiensiske skådespelaren F. M. Alexander började utveckla tekniken som bär hans namn under 1890-talet. Återkommande röstproblem hotade hans teaterkarriär. Trots många övningar och kurer tappade han ständigt rösten när han framträdde.

Till slut insåg han att han måste förändra sitt sätt att använda sin röst och började med hjälp av speglar studera vad han gjorde med kroppen när han talade. Det blev början på flera år av tålmodiga undersökningar. Han övervann sina problem, och gjorde på vägen viktiga upptäckter om hur vi människor fungerar.

Hans kollegor blev imponerade av hur han förbättrats och han började förklara och undervisa dem i det han upptäckt. Med tiden växte hans rykte och han fick elever utanför teaterkretsarna. Många av dom blev hjälpta med olika hälsoproblem och flera läkare började rekommendera honom till sina patienter.

1904 flyttade han till London, där han fortsatte att vidareutveckla, undervisa i och med tiden också utbilda lärare i sin teknik. Det gjorde han fram till till sin död 1955. Han skrev också fyra böcker om sina upptäckter.

I den engelskspråkiga världen är Alexandertekniken idag väl etablerad. Det finns flera tusen lärare och tekniken har gott rykte när det gäller att förbättra prestationer och hälsa. Här i Sverige är Alexandertekniken ännu relativt okänd. Fler och fler upptäcker dock de möjligheter till lärande och utveckling tekniken erbjuder.